Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een rood gezicht. Naast kleine puistjes wordt roodheid gezien van vooral de wangen, de neus en het voorhoofd. Rosacea lijkt op jeugdacné (acné vulgaris). Rosacea komt, in tegenstelling tot jeugdpuistjes, pas voor op latere leeftijd (meestal pas na het dertigste jaar). Couperose is een lichte vorm van rosacea.

Roodheid in het gezicht kan een groot aantal oorzaken hebben. Het is voor patiënten echter altijd vervelend en iets waar mensen zich zelfs (onterecht) voor kunnen schamen. Geen wonder dat patiënten al in een vroeg stadium bij de arts of schoonheidsspecialiste terechtkomen.

Wat zijn de oorzaken van rosacea?
De exacte oorzaak is niet bekend maar er zijn factoren die rosacea kunnen beïnvloeden: voeding, alcohol, psychische factoren, geneesmiddelen, huidinfecties, klimaatinvloeden en overgevoeligheid. Overgevoeligheidsreacties treden veelvuldig op bij gebruik van vele crèmes, zalven, lotions, vloeibare zepen en reinigingsmiddelen. Het lijkt er op of de huid eigenlijk niets verdraagt, dit is voornamelijk het gevolg van de ontstekingsreactie.

Behandeling
De behandeling van de rosacea valt onder verantwoordelijkheid van de huisarts of dermatoloog. De rol van de schoonheidsspecialiste bestaat uit het beschermen van de cliënt tegen produkten die teveel irriteren. Een aantal schoonheidsspecialisten boeken goede resultaten met de biologische dieptepeeling. Deze peeling is van het merk Neoderma en gebaseerd op chinese kruiden. Het beïnvloedt het immuunsysteem van de huid, het tast de huidlagen niet aan, veroorzaakt versnelling van de celdeling en de produktie van collageen en elastine. In het Acne Centrum Beek zijn foto’s voorhanden waaruit de resultaten blijken.